Werkplekinspectie in fabriek

Werkplekinspectie, haal eruit wat erin zit.

Werkplekinspectie dat is toch alleen maar onnodig werk? Bedrijven bezig met VCA roepen het nooit hardop, maar je ziet mensen het soms wel denken.

Oké laten we eerlijk zijn: er zijn maar heel weinig mensen die op extra werk zitten te wachten. Waarom dan toch meer doen dan het absoluut minimale (niet zeldzaam zijn de bedrijven met 9 of 10 ploegen die toch maar 1 of 2 werkplekinspecties doen per maand). Voor kortdurend werk bied de VCA checklist daar immers toch ook de ruimte voor door te schrijven dat hiervoor een programma naar verhouding uitgewerkt wordt.

Ik wil graag een lans breken voor het doen van net een beetje meer.

De gedachte achter het doen van werkplekinspecties is heel breed. Je kunt zien onder welke omstandigheden de medewerkers echt moeten werken. Ook kun je zien of het materieel in goed staat verkeert. Het is een moment om waar te nemen of mensen nog wel zo werken als het bedoeld was. En natuurlijk ook of zoals het bedoeld was wel uitvoerbaar is. Verder kan het ook een goed moment zijn om goede ideeën waar te nemen. En ook gewoon als middel om te laten zien dat de leiding betrokken is bij het werk.

Maar bij ons wordt in de werkplekinspectie nooit iets gevonden!

Nou dat is heel mooi. Maar het is ook wel een beetje onwaarschijnlijk. Ik kom nog steeds van tijd tot tijd bij externe controles dingen tegen waarvan ik denk “Dat hadden ze in de werkplekinspectie toch ook moeten zien!”. Proberen we dan wel met zijn allen om net ietsje meer uit de werkplekinspectie te halen? Werkplekinspecties hebben ook de bedoeling om toezicht te garanderen. En de bedoeling om, net als interne audits, de verbetercyclus gaande te houden. Ik denk dat het een gemiste kans is om werkplekinspecties alleen maar te doen om de vraag uit de VCA checklist af te kunnen vinken.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Vul het contactformulier in en we bellen u terug.